שינוי במצב תעסוקתי
במסגרת החוק יש מספר זכויות פנסיוניות במקום העבודה
1. חוק פנסיית חובה: החל מינואר 2008, חלה בישראל חובה על כל מעסיק להפקיד הפקדות חודשיות לביטוח פנסיוני עבור כל שכיר העובד בשירותו. חובה זו נובעת מכוח צו הרחבה שהרחיב הוראות הסכם קיבוצי כללי, וחלה על כל המעסיקים במשק.
2. הפקדת חודשיות לתוכנית פנסיונית לעובד שכיר :על פי צו ההרחבה לפנסיה חובה, החל משנת 2017, מחוייב המעסיק להפקיד 6% למרכיב הפיצויים, 6.5% לתגמולים והעובד מחוייב להפקיד 6% לתגמולים - סה"כ 18.5% מהשכר המבוטח כל חודש. ישנם מקומות עבודה המפקידים הפקדות בשיעור הגבוה מהמינימום המחויב בצו, על פי נוהג קיים בחברה או על פי הסכם אישי או קיבוצי.
3. שיעור ההפקדה – הקטנה או הגדלה :על פי צו ההרחבה, הפקדת תגמולי עובד חייבת להיות בשיעור מינימלי של 6%. יחד עם זאת, העובד רשאי להגדיל את שיעור ההפקדה שלו עד 7%. כל הגדלה בשיעור ההפקדה, תגדיל את החיסכון הפנסיוני לגיל פרישה ותעלה את רמת החיים לאחר היציאה לגמלאות.
4. מועד ההפקדה ומועד תחילת ההפקדות : במידה וקיימת תוכנית פנסיונית פעילה, המעסיק מחויב להפקיד עבורו מהיום הראשון לעבודה, אך יכול לבצע את ההפקדות בפועל, בתוך 3 חודשי עבודה, רטרואקטיבית, למועד תחילת עבודתו או בתום שנת המס, המוקדם מבניהם. במידה ולעובד לא היה הסדר פנסיוני לפני הגעתו למקום העבודה, המעסיק מחויב להפקיד לאחר השלמת 6 חודשי עבודה ולא מחויב להשלים רטרואקטיבית.
5. חובת הפקדה ע"י המעסיק לקרן השתלמות : הפקדה לקרן השתלמות הינה הטבה ותלויה בהסכם שנחתם בין העובד לבין המעסיק. לעובדים שיש זכאות קרן השתלמות- הפקדות עד תקרת שכר של 15,712 ₪ ברוטו פטורות ממס. לרוב הפקדת המעסיק היא 7.5% מהשכר והפקדת עובד 2.5% מהשכר. כיוון שמדובר בהטבה, יש מעסיקים שמפקידים אחוזים אחרים ממה שנכתב. לאחר 6 שנות הפקדה רשאי העובד להוציא את סכום הצבירה ללא מס על הקרן והרווחים
שינוי בשכר
בעת שינוי בשכר, חשוב לעדכן אותנו כדי שנעדכן את הכיסוי הביטוחי בהתאם. בעת העלאה חשוב לבדוק הם מסכום זה יופקדו הכספים לטובת ההסדר הפנסיוני. לרוב, עדכון העלאת השכר בתוכנית הפנסיונית מתבצע באופן אוטומטי, אך ייתכן שסכומי הביטוח לא יתעדכנו כיוון שיש מגבלה של סכום שמעבר אליה נדרשת הצהרת בריאות. לכן חשוב לעדכן אותנו כדי שנטפל הכיסויים הביטוחיים בעזרת טופס עדכון שכר והצהרת בריאות.
הנושא חשוב במיוחד בקרן פנסיה מקיפה לשכר של 24,675 (נכון לשנת 2024). במידה שברשותכם קרן פנסיה מקיפה בלבד, ומתקבלת בקרן הפקדה הגבוהה מהתקרה, הקרן מעבירה באופן אוטומטי את היתרה לקרן אחרת בשם: "קרן פנסיה כללית / משלימה".
לקרן הפנסיה המשלימה יש תנאים אחרים בהיבט הכיסוי הביטוחי, תשואה, דמי ניהול ועוד. במידה ששכרכם עלה או מתקרב לתקרת ההפקדה לקרן פנסיה מקיפה, מומלץ להיפגש על מנת לבחון את החלופות להפקדת היתרה.
התחלת עבודה
בעת התחלת עבודה חדשה חשוב לעשות הסכם עבודה עם המעסיק המפרט את כל הזכויות שלך. בעת תחילת עבודה חשוב להסדיר את נושא הביטוח הפנסיוני. חשוב לטפל בנושא בתחילת ההעסקה כדי לשמור על הכיסויים הביטוחיים בחסכון הפנסיוני. ניתן להמשיך את התוכניות הקיימות. לצד זאת, שתמיד מומלץ לבחון את האלטרנטיבות ולקבל החלטה בהתאם לשכר העדכני ולתנאי מקום העבודה.
סיום עבודה
סיום עבודה הינו ניתוק יחסי עובד מעסיק וסיום הקשר בינכם בכל ההיבטים כולל בהסדרים הפנסיוניים שלך. המעסיק מפסיק להפקיד את התשלומים השוטפים להסדרים הפנסיוניים והוא מעביר את הבעלות על ההסדרים הפנסיוניים לבעלות העובד. בעת סיום העסקה חשוב לטפל בנושא הפיצויים והמשכיות הכיסוי הביטוחי. על כן, חשוב לעדכן אותנו בעת סיום עבודה.
המשכיות כיסוי ביטוחי: הנושא חשוב מאוד כיוון שבמידה ואין תשלומים לחסכון פנסיוני הפוליסה/הקרן תוקפא והכיסוי הביטוחי בה יבוטל. עלויות שמירת ההסדר הפנסיוני מחושבות לפי גיל העובד ולפי הסכומים בהם הוא מבוטח. התשלומים מבוצעים דרך הוראת קבע או כרטיס אשראי ובמקרים מסוימים ניתן לבקש שהעלויות לשמירת כיסויי הביטוח למקרה פטירה או נכות, ייגבו מתוך החיסכון הצבור בקופה.
פיצויים: בעזיבת עבודה ניתן למשוך את כספי הפיצויים, אך משמעות הדבר היא פגיעה ישירה ברמת החיים שלאחר הפרישה, מאחר והפנסיה החודשית מחושבת בהתאם לסכום הצבור בקופה ובמקדם ההמרה לקצבה. ככל שהסכום הצבור בקופה נמוך יותר, כך תהא הפנסיה החודשית נמוכה יותר. כל סיום עבודה וזכאות לכספי פיצויים, מהווה "אירוע מס". לא כל כספי הפיצויים הצבורים בקופות פטורים ממס ורק לפקיד שומה, ולעיתים למעסיק, יש את הסמכות לבצע התחשבנות במס על כספי הפיצויים. חשוב לפנות אלינו בכדי להסדיר את הנושא, אנחנו נסייע וננחה בכל הטיפול למול פקיד השומה.
חופשת לידה
בחופשת לידה, על פי התקופה המוגדרת בחוק, המעסיק מחויב להמשיך להפקיד הפקדות לתוכניות הפנסיוניות באופן שוטף ומלא. כלומר, בתקופה זו אין צורך להסדיר דבר. לעתים, המעסיקים מבצעים הפקדה רטרואקטיבית בתום חופשת הלידה עבור כל התקופה - ולא באופן שוטף. חשוב לוודא שאכן בוצעו הפקדות בהתאם לחוק, אנחנו כאן לסייע בנושא.
חל"ת לאחר חופשת לידה
במידה שהוחלט להאריך את חופשת הלידה לתקופת חל"ת (חופשה ללא תשלום), המעסיק מפסיק לשלם לתוכניות הפנסיוניות. ובמידה ולא תפקידו כספים באופן עצמאי לתוכנית (באמצעות הוראת קבע או באמצעות תשלום מהצבירה), התוכנית תוקפא והכיסויים הביטוחיים בה יבוטלו, מה שיוביל לביטול הכיסוי הביטוחי לפטירה ואובדן כושר עבודה.
בחלק מהתוכניות כשתרצו להחזיר את הכיסויים לפעילות בעת החזרה לעבודה יש קופות שלא יאפשרו זאת (למשל פוליסות עם מקדם מובטח), או שיאפשרו זאת כפוף לחיתום ותקופת אכשרה. לכן חשוב להסדיר את הנושא ולעדכן אותנו כדי שנטפל בכל הנדרש.
חופשה ללא תשלום
אם אתם יוצאים לתקופת חל"ת זמנית (חופשה ללא תשלום) של מספר חודשים או יותר, ללא סיום עבודה רשמי, מומלץ להסדיר את תשלום התוכניות הפנסיוניות באופן עצמאי. הסיבה לכך היא, שבתקופת חל"ת המעסיק מפסיק לבצע הפקדות להסדרים הפנסיוניים. ובמידה ולא תפקידו כספים באופן עצמאי לתוכנית (באמצעות הוראת קבע או באמצעות תשלום מהצבירה), התוכנית תוקפא והכיסויים הביטוחיים בה יבוטלו, מה שיוביל לביטול הכיסוי הביטוחי לפטירה ואובדן כושר עבודה.
בחלק מהתוכניות כשתרצו להחזיר את הכיסויים לפעילות בעת החזרה לעבודה יש קופות שלא יאפשרו זאת (למשל פוליסות עם מקדם מובטח), או שיאפשרו זאת כפוף לחיתום ותקופת אכשרה. לכן חשוב להסדיר את הנושא ולעדכן אותנו כדי שנטפל בכל הנדרש.
רילוקישן
שינויים במקום עבודתכם או באופי הקריירה שלכם, עשויים לחייב אתכם לבצע רילוקיישן לחו"ל. מומלץ להסדיר באופן מדויק את נושא הביטוח הפנסיוני בתקופה זו.לשם כך, יש לבדוק באילו תנאים אתם עוזבים את המעסיק הנוכחי בישראל - האם מדובר בתנאי עזיבה מלאים או שמא בתנאי חל"ת (חופשה ללא תשלום).
רילוקיישן בתנאי סיום יחסי עובד מעביד:
אם היציאה לרילוקיישן הינה בתנאי סיום יחסי עובד-מעביד, ישנם שני נושאים שעליכם להסדיר:הסדרת המיסוי על כספי הפיצויים והסדרת המשכיות התוכניות ב"הסדר ריסק"
רילוקיישן בתנאי חל"ת:
אם אינכם מסיימים יחסי עובד מעביד, הפעילות היחידה שעליכם להסדיר היא המשכיות תשלום התוכניות הפנסיוניות באופן עצמאי בתקופת שהותכם בחו"ל. ובמידה ולא תפקידו כספים באופן עצמאי לתוכנית (באמצעות הוראת קבע או באמצעות תשלום מהצבירה), התוכנית תוקפא והכיסויים הביטוחיים בה יבוטלו, מה שיוביל לביטול הכיסוי הביטוחי לפטירה ואובדן כושר עבודה. בחלק מהתוכניות כשתרצו להחזיר את הכיסויים לפעילות בעת החזרה לעבודה יש קופות שלא יאפשרו זאת (למשל פוליסות עם מקדם מובטח), או שיאפשרו זאת כפוף לחיתום ותקופת אכשרה. לכן חשוב להסדיר את הנושא ולעדכן אותנו כדי שנטפל בכל הנדרש.

